П'ятниця
29.03.2024, 16:33
Техпром
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Наше опитування
Що для вас є важливим при виборі комп'ютерного магазину?
Всього відповідей: 102

Головна » 2009 » Лютий » 23 » Неттопи - крок в завтра або сегмент ринку, що динамічно розвивається
Неттопи - крок в завтра або сегмент ринку, що динамічно розвивається
14:56

НЕТТОПИ (nettops) – бюджетне рішення. Весь ряд настільних комп'ютерів, які ми використовуємо удома і в офісі, можна умовно розділити на декілька категорій: комп'ютери для роботи з офісними застосуваннями, для обробки даних, для розробок ПО і обчислень, для ігор, графічні станції, робочі станції.

Серед мільярда тих, що працюють сьогодні ПК, комп'ютери для роботи з офісними застосуваннями і обробки даних складають найчисленнішу категорію. Від цих комп'ютерів потрібна невисока продуктивність, обмежена функціональність, малий вжиток електроенергії, низький рівень шуму, компактність, низька ціна. Крім того, системний блок і монітор повинні не псувати інтер'єр і мати мінімум дротів.

Комп'ютери, які відповідають вищепереліченим вимогам, з легкої руки Intel прийнято називати "неттопамі" (НТ). Неттопи спочатку позиціювали Інтел як дешеві пристрої з низьким вжитком енергії і специфічним компактним дизайном, які не вимагають активного охолоджування і працюють під управлінням оптимізованих Windows або Linux.Передбачалася також заміна вінчестерів з рухливими деталями на твердотілі накопичувачі інформації SSD, бурхливий розвиток технологій яких привів до стійкого здешевлення їх вартості.

Виробники успішно реагують на запит ринку. Для цього є декілька передумов.

З одного боку, розробляються нові технології, які приведуть до значного збільшення продуктивності ПК. Ціни на новий товар повинні окупити розробки і виробництво і принести прибуток, тому вони не будуть мінімальними. Хоча, вони і не повинні помітно розширити психологічно сталий ціновий діапазон, щоб кардинально не виросли витрати на рекламу.

З іншого боку, постійно необхідна величезна маса ПК з бюджетною ціною за системний блок від $200 до $500 (у цінах 2008 р.) є ідеальною нішею, куди можна почати "сплавляти" існуючі кремнієві технології з малим рівнем енергоспоживання. Крім того, це дозволяє перемістити відлагоджене виробництво в країни, що розвиваються, що вбиває відразу двох зайців: гальмування в цих країнах розробок власних високих технологій і звільнення виробничих площ і фахівців для нових технологій в метрополії.І всі ці процеси підігріваються очікуваним подвоєнням числа ПК до 2014 року і посилюванням стандартів по "озелененню" продукції. Останнє приводить до дорожчання товару і тому стимулює, знову ж таки, розміщувати виробництво в країнах з маленькими зарплатами.

Підготувавши успішний старт неттопов і що мають той же ціновий діапазон нетбуки, з їх екранами меншими 12", були не в змозі забезпечити необхідну функціональність для дешевих настільних систем. В першу чергу, через те, що ПК повинен забезпечувати комфортну багатогодинну роботу день за днем величезній масі користувачів.А це все, як правило, починається з відповідного монітора з діагоналлю 17" і вище. Крім того, нетбуки не в змозі забезпечити необхідну функціональність офісних і відео додатків.

КРИЗА

Подібно до всієї світової економіки, it-сектор зазнає значні труднощі. У четвертому кварталі 2008 року об'єм світових інвестицій в ІТ-сектор впав на 40% і склав 2,18 млрд доларів. Згідно Venturesource, цей показник став гіршим останнього десятиліття. За весь 2008 рік сектор ІТ отримав інвестиції у розмірі 11,64 млрд доларів, що на 14,5% нижче за показники 2007 років.

Динаміка it-інвестіцій в 2008 році була наступною: зростання в першому кварталі, уповільнення в другому, і падіння в третьому і четвертому кварталах. Вкладення в напівпровідникові розробки скоротилися на 23,5%, а в сектор електроніки і комп'ютерних технологій на 15,5% нижче даних 2007 років. Позитивне зростання на 16,9% зберегло лише інвестування у веб-сервер-сервіси. Але загальна тенденція до зниження потоків інвестицій в 2009 році зберігається..

І, проте, неттопи стали одним з перспективних напрямів розвитку комп'ютерних технологій. Про це свідчать інтенсивна пропозиція на ринку нових і нових розробок. З 31.5 млн ПК поставлених в США в 2008 році, близько 1.9 млн, або 5.9%, склали комп'ютери з форм-фактором "все в одному".Цей невисокий відсоток пояснюється високою ціною на цю продукцію. Але, у зв'язку з появою бюджетних неттопов "все в одному" експерти чекають збільшення долі продажів цій позиції до 8.3% до кінця 2009 р., 9.8% в 2010 р. і 11.4% в 2011 р.

НЕТТОПЫ – шаг в завтра

Майбутнє неттопов забезпечується як попитом, так і розробкою і вступом на ринок нової процесорної мікроархітектури і платформ. Високо інтегровані рішення від Intel і VIA (Тайвань) споживають менше 70 Вт, і їх теплову віддачу здатні розсіяти компактні дволітрові корпуси без активного охолоджування. Вони надають можливості, які, як правило, перекривають потреби домашнього і офісного користувача. Нова генерація малопотужних платформ достатня і для таких ресурсоємних застосувань як HD відео.

Нижче приведена діаграма, яка демонструє частину сфер використання неттопов, в яких їм немає істотної конкуренції.

  • Перша сфера – це спілкування: електронна пошта, миттєвий обмін повідомленнями, ip-телефонія, відеотелефонія, відеоконференції.
  • Друга сфера – це вчення: дослідження, вивчення, виконання домашніх робіт, пошук потрібної інформації в Інтернеті, вивчення мов.
  • Третя сфера – це перегляд інформації: подорож по сайтах, читання новин, пошук інформації.
  • Четверта сфера – "дивитися і грати": перегляд і редагування фото, відео, прості онлайнові ігри.
  • П'ята сфера – прослухування файлів і радіо. До перерахованого необхідно додати величезну масу домашніх і офісних працівників.
Переглядів: 1442 | Додав: tehprom | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Пошук

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024